Helse
Alle snakker om hydromassasje i dag, mange har en hjemme hos seg selv, mens det på markedet og i kommunikasjonsmidlene knapt finnes opplysninger om korrekt bruk av produkter med hydromassasje, tyrkisk dampbad, badstu, osv. samt eventuelle terapeutiske anvisninger og kontraindikasjoner, foruten de motivene som gjør at disse produktene forbindes med velværekonseptet.
Jacuzzi® ønsker å å fremme en generell kultur om hydromassasje, badstu og tyrkisk dampbad gjennom en “opplæringskampanje” om produktene fra Jacuzzi®.
Med dette grunnlaget har man utviklet “Den nye formen for velvære”, et vitenskapelig og opplysende kommuniserende prosjekt om hydroterapi i sin helhet og spesielt om hydromassasje, badstu, tyrkisk dampbad og dusj; i samarbeid med Associazione Europea di Medicina del Benessere (A.E.Me.B - Europeisk forening for medisinsk velvære), med Prof. Umberto Solimene, foreningens president samt professor i Medisinsk terapi og Kurbadsmedisin på Universitetet i Milano og Prof. Arsenio Veicsteinas, visepresident i A.E.Me.B og Dekan på Fakultet for Scienze Motorie (tilsvarende Idrettshøyskolen) på Universitetet i Milano.
Prof. Solimene og Prof Veicsteinas, er dessuten medlemmer av Advisory Board Jacuzzi® Europe Spa, som befatter seg med utvikling av kommunikasjon gjeldende velværeprosjektet.
Hydromassasje defineres som en “utvendig krenoterapisk” terapi (det vil si blant de behandlingene som setter kroppen i kontakt med substansen som brukes for terapien, i dette tilfellet vannet). Den utføres med spesielle vannstråler som brukes ved bestemte trykk. Strålene dreies i sentripetal retning, det vil si fra fotbladet til brystkassen, for å fremme returblodomløpet. Terapien varer i omtrent et kvarter, og deretter hviler pasienten i ytterlige femten minutter.
Denne sentraliteten av vannstrålene i terapeutisk mening forklarer hvorfor retningen deres er en av grunnlagene for hydromassasje som ment av Jacuzzi®. Hydromassasjekarene og spa-ene prosjekteres nemlig med spesiell oppmerksomhet rettet mot plasseringen av strålene som ikke må være tilfeldig, men studert spesifikt samme med en innvendige ergonomien av fasongene, nettopp for å sørge for at hydroterapiens effekter (munninger ved føttene, munninger ved hoftene, ryggmunninger) gjøres optimal.
Også karets utforming, et grunnleggende element for en god hydromassasje, er et resultat av grundig forarbeid. Hydromassasjekaret fra Jacuzzi® er prosjektert slik at kroppen kan senke seg ned i vannet på en mer korrekt måte og for at vannet skal kunne sirkulere bedre, idet det er dypere i forhold til de tradisjonelle badekarene, med ergonomisk bunn og sidevegger slik at enhver kroppsfasong får bedre plass,
Munningene fra Jacuzzi
Munningene fra Jacuzzi® sprøyter ut en perfekt blanding av vann og luft i synergi med hydromassasjepumpen. Teknologien Jacuzzi® utnytter Venturi-prinsippet: i en strømning av væske er trykket omvendt proporsjonalt i forhold til hastigheten. Dermed oppnås det at hvis omkretsen til vannets rør minskes, vil væskens fart øke og trykkfallet vil sørge for en perfekt blanding med luften. Strålene som skapes vil treffe kroppen på den mest korrekte måten for å massere i dybden uten å være for kraftig. Og til slutt må det nevnes at for å brukertilpasse behandlingen kan munningene fra Jacuzzi® dreies rundt 30° i hver retning.
FYSISKE OG KJEMISKE EFFEKTER AV BALNEOTERAPI: TERAPEUTISKE EGENSKAPER OG VELVÆRE
Badingen med hydromassasje kan være total eller delvis. I de spesialiserte behandlingssentrene benyttes det naturlig mineraliserte vann (kurbad)eller kunstige (med tilsetting av salt eller oljer) ved variable temperaturer og trykk. I løsningene som produseres av Jacuzzi® brukes vanlig vann fra vannforsyningen.
Vannets trykk har en tendens til å tømmen årene og øke det periferiske blodomløpet. Derfor er en korrekt prosjektering av strålene grunnleggende. For å sikre maksimal utnyttelse må strålen inneha to viktige egenskaper:
Den må være bøyd ved 30° på høyde med hoftene og lårene slik at korrekt massasje i tangerende linje til kroppen er myk, dyp, velgjørende og som alle naturlige massasjer, aktiv fra kroppens ytre deler til hjertet. De vinkelrette strålene ville faktisk være for energiske for kroppen;
De må kunne orienteres, det vil si dreies for å sikre maksimal brukertilpasning av hydromassasjen.
TEMPERATUREN
Evnen til å fjerne smerte ser ut til å være en av varmens spesifikke egenskaper. Dette skapes antagelig av produksjonen av hyperemi, som dermed sørger for en forbedring av blodstuvning (stase i blodårene, det vil si reduksjon av blodstrømningens hastighet). Noen forfattere har til og med foreslått at varmen kan hemme nervefølelsesveien idet den virker gjennom hudens nervøse termiske endinger. Dessuten kan det varme vannet øke blodomløpet og lettere få muskelen til å slappe av.
Når vannets temperatur er høyere enn kroppstemperaturen (37°C) gjenkjennes den som varm; over 40°C anses den for å være veldig varm, mens den ikke kan tåles i mer enn noen få sekunder når den overstiger 46°C. Et varmt bad med hydromassasje kvikker opp i begynnelsen men deretter kan det faktisk bli veldig “stressende” for kroppen. Siden bading med hydromassasje først og fremst brukes som et instrument for å fjerne stress, er det veldig viktig å holde vannets temperatur under kontroll i forhold til varigheten på badet.
KROPPENS REAKSJONER
Til hver behandling samsvarer alltid et resultat. I dette tilfellet snakker man mer presist om “reaksjoner” til kroppen eller deler til den på de forskjellige behandlingene som utføres med hydromassasje. De reaksjonene som tilknyttes bading i vann - og da spesielt hydromassasje - klassifiseres som primære og sekundære. Den primære reaksjonen er tett knyttet til behandlingens egenskaper (varmt eller kaldt vann; hydromassasje) samt naturen til selve vannet (kurbadsvann med spesielle oppløste ioner). Den sekundære reaksjonen er derimot tett tilknyttet forholdene til den som utfører en behandling for spesielle sykdommer, hovedsakelig av betennelsesartet type.
TERAPEUTISKE EGENSKAPER
Hydromassasjen produserer betydelige effekter i behandlingen av sykdommer tilknyttet problemer med blodomløpet i beina (åreknuter, etter stripping av vena saphena magna, samt syndromer etter en flebitt/årebetennelse); men også i tilfelle osteoartrose/slitasjegikt, kroniske revmatiske betennelser samt revmatisme i senehinner og bløtvev, som behandling etter skader eller kirurgiske inngrep, ødemer. Balneoterapi, spesielt ved hjelp av hydromassasje, er gunstig i behandlingen av èrebetennelser. Bading med hydromassasje er et verdifullt ved kronisk revmatisme samt fibromyalgi generelt. Indikasjonen gjelder også for kronisk bronkitt, nefritt/nyrebetennelse, dysmenorré/smertefull menstruasjon, gastrointestinale sykdommer som palliativ behandling ved gallestein samt nyrekolikk.
De terapeutiske egenskapene til det varme vannet i spa gjelder for enhver kroppsfasong, -størrelse, og stressnivå. Spa-ene kan ta i mot flere personer og dermed imøtekomme diverse behov. Noen har behov for en litt kraftigere stråle for å løse opp knuter i muskelmassen. Andre derimot ønsker bare å vugges i varmt og lindrende vann, som frisker opp ideene og får kroppen til å slappe av.
Derfor må et hydromassasje-spa ha munninger av mest riktig størrelse for hver muskelgruppe og av den mest passende intensiteten. Alle munningene Jacuzzi® PowerPro® som installeres på spa Jacuzzi® (for hjemmebruk, både innen- og utendørs) er prosjektert for å kunne rette vannets strømning presist. Trykket på vannstrømmen kan overføres fra en sitteplass til en annen og hydromassasjemunningene kan settes i gang eller slås av uavhengig på hver sitteplass.
Munningene til Spa Jacuzzi® er prosjektert med en utvendig/innvendig bevegelse. Den roterende vannstrålen kopierer derimot håndens runde bevegelser eller gniding på bestemte områder av ryggen.
ANDRE TERAPEUTISKE EFFEKTER
Stimulering av huden med varme bad og hydromassasje fremkaller hypertermi og utvidelse av blodårer. Til dette kobles en økning i den lymfekretsens sirkulasjon med påfølgende aktivering av spesielle celler og antikropper som gjør det mulig å fjerne sårvæske fra leddene eller fra fibervevet, ved å opptre som antigener eller stimulatorer av den enzymatiske aktiviteten.
Stort sett kan vi si at de terapeutiske effektene av badet og hydromassasjen ved nedsenking i vann er fullstendig knyttet til vannets mekaniske og termiske effekt på huden siden opptaket av mineralske salter generelt i hydromassasjekar er ubetydelig.
På grunnlag av temperaturen som brukes, kan effektene oppsummeres som følger:
Huden: moderat økning i hudtemperaturen med utvidelse av blodårene og økning av aktiviteten til svette- og talgkjertlene.
Blodomløpet: en moderat økning av vannets temperatur gjør at hele det overfladiske blodåreapparatet slapper av.
Pusten: Generelt vil en økning av temperaturen forenkle pustingen.
Musklene: et varmt bad med hydromassasje ved 37°C minsker musklenes spenning samt arbeidsevne. Et veldig kort varmt bad vil ha en oppkvikkende effekt etter en intens muskelanstrengelse.
Nervesystemet: Bad ved en temperatur på 37°C har først en oppkvikkende effekt og deretter en dempende effekt.
Blodet: antallet røde blodlegemer minsker, kanskje på grunn av at de holdes tilbake i innvollene og man registrerer derfor en proporsjonal minsking i hemoglobinet.
TERAPEUTISKE ØVELSER
Når badet er med "dyp" nedsenking vil vannet, grunnet sine fysiske egenskaper, yte støtte til ben og armer og tillate bevegelser som ellers ikke ville kunne utføres. Dette resultatet er spesielt verdifullt ved stivning av ledd og muskler samt i noen former for artritt/gikt.
Øvelser i hydromassasjekar med varmt vann spiller en viktig rolle i balneoterapi. Dette viser seg å være en viktig behandling for mange pasienter med nevrologisk smerte eller muskel-/skjelettlidelser. Varmen og den hydrostatiske oppdriften til vannet kan blokkere nociceptoriske smerter ved å virke på de termiske reseptorene og mekanoreseptorene, og dermed influere mekanismene for spinal overføring.
Den hydrostatiske oppdriften kan lindre smerter ved at det perifere ødemet reduseres og ved at det sympatiske nervesystemets aktivitet dempes. Bading i vann uten øvelser har ofte blitt brukt innen alternativ medisin som behandling for kroniske sykdommer. Som nevnt tidligere, er dette en veldig utbredt form for behandling av alle typer artritt/gikt i mange europeiske land, som også i Israel og i Japan.
KONTRAINDIKASJONER
Som for alle andre typer utvendig kur, er hydromassasje kontraindisert i tilfelle ondartede kreftsvulster, under graviditet og amming, men også ved sykdommer i akutt fase. Den anbefales heller ikke ved tuberkulose i aktiv fase, ved akutte pustevansker samt kronisk alvorlig respirasjonssvikt (bl.a. KOLS). Når det gjelder hudsykdommer er det bedre è ikke ta denne typen behandling når man har blemmer eller verkende sår. Sett fra synspunktet til hjertet og sirkulasjonssystemet, skal denne typen behandling ikke utføres om man har tromboflebitt, alvorlig høyt blodtrykk eller om man lider av iskemisk hjertesykdom (f.eks. infarkt). Man må også huske på at det kan oppstå bieffekter som for eksempel termisk stress som følge av badevannets høye temperatur eller variasjoner i hjertets og pusteapparatets sirkulasjonssystemer. I ethvert tilfelle, der man lider av sykdommer eller problemer, bør man alltid kontakte sin fastlege.
Med begrepet "sauna", i medisinsk forstand, mener man generelt den finske badstuen: et rom kledt med treverk, med brisker også i treverk og en strålevarmeovn som holder romtemperaturen på mellom 70 og 100° C (normalt ligger temperaturen i snitt på mellom 80 og 90° C). Dampen lages ved at man heller vann over oppvarmede steiner. Generelt produseres det damp for å skape fuktighet tilsvarende 50-60 g H2O vapor/M3. Varigheten på en standard behandling i finsk sauna er på mellom 5 og 20 minutter, etterfulgt av et kaldt bad (eller dusj) og en periode med hvile i romtemperatur før man går inn i badstuen igjen. I hver behandling gjentas dette skjemaet to-tre ganger.
En variant kan være tørr varm badstu: fremgangsmåten er stort sett den samme for den finske saunaen med damp, selv om dette ikke brukes i denne typen. Badstuer med infrarøde stråler bruker et annerledes oppvarmingssystem for å oppnå de samme temperaturene til badstuene med strålevarme.
BADSTUENS FYSISK-KJEMISKE OG BIOLOGISKE VIRKNINGER
Badstuene produserer såkalt termisk stress. Hjerte- og blodomløpet svarer på termisk stress med å øke hjerterytmen, som i hviletilstand kan fordobles, med en økning på opptil 70% av hjerte-output. Dessuten oppstår en 40% motstandsreduksjon, som gjør at det perifere blodomløpet øker. En økning av blodsirkulasjonen i kroppens ytterste deler sørger så for en større blodstrømning generelt, som på sin side sørger for en ytterligere utveksling av varme gjennom huden (diaforese), med en påfølgende reduksjon av blodtilførsel til musklene, nyrene og innvollene. Med en reduksjon av den perifere motstanden vil det diastoliske blodtrykket minske, mens det systoliske blodtrykket forblir uforandret så lenge badstuoppholdet varer. Det metabolske forbruket øker så som oksygenopptaket, med en effekt som tilsvare moderat fysisk aktivitet. For å medvirke til å kompensere det termiske stresset vil det sympatiske nervesystemet og systemet hypothalamus-hypofyse-binyrer aktiveres. En økning av beta-endorfinene (naturlig opium som produseres av hjernen), er derimot antagelig årsaken til den smertestillende virkningen (bedøvende) som badstu gir og også delvis til den nytelsen for den som benytter seg av denne spesielle typen behandling. Det oppstår også en muskelavslapping som kobles til økningen av de elastiske egenskapene til bindevevet, bindevev og bruskvev, som så medfører mindre smerter.
BRUK VED FYSISK TERAPI OG SOM FOREBYGGENDE MEDISIN
Noen studier har dokumentert virkningen av terapi med badstu for de som lider av for høyt blodtrykk, hjertesvikt og for behandling etter hjerteinfarkt. Også personer som lider av kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS), kronisk tretthet samt kroniske smerter kan nyte godt av denne typen behandling. De eksisterende bevisene støtter bruk av badstu som en rensende terapi og det finnes tallrike protokoller for de sykdommer som forårsakes av miljøet/forurensing. Generelt fremstår badstubehandling som sikker og den tilbyr mange fordeler, også for helsen til friske personer.
FYSIOLOGISKE VRIKNINGER AV BADSTU
EFFEKT |
PHYSIOLOGICAL VARIATION |
Hudtemperatur |
Opptil 40 °C i løpet av få minutter |
Rektal temperatur |
Cirka 0.2 °C ved 72 °C etter 15 minutter
Cirka 0.4 °C ved 92 °C etter 20 minutter
Cirka 1.0 °C ved 80 °C etter 30 minutter
|
Svetting |
I gjennomsnitt mellom 0,3 og 0,5 liter |
Blodstrømning i huden |
Økt fra 0.5 til 5 liter/minutt |
Blodstrømning nyre og mageinnvoller |
Redusert fra henholdsvis 0.2 til 0.4 liter/minutt og 0.6 liter/minutt. |
Blodstrømning til musklene |
Hovedsakelig uforandret. |
Hjerteslag |
Fra vanlig hvilerytme (60-75 slag pr. minutt) opptil 100 slag pr. minutt for dem som er vant til å ta sauna; opptil 150 slag pr. minutt for de andre, på grunnlag av varigheten på oppholdet i badstuen samt temperaturen (proporsjonal effekt). |
Hjertefrekvens (mengde blod som pumpes ut av hjertet hvert minutt) |
Fra en normal hvileverdi på 5-6 liter pr. minutt opptil 9–10 l/min. |
Systolisk blodtrykk (maks.) |
Uforandret, eller forhøyet eller minsket til 25 mmHg (dette varierer fra person til person). Mulig kraftig fall i blodtrykket etter opphold i badstue for de som har svakheter i kontrollen av trykket (besvimelse). |
Diastolisk blodtrykk (min.) |
Uforandret, eller forhøyet eller minsket til 35 mmHg (dette varierer fra person til person). |
KONTRAINDIKASJONER
På grunn av den høye temperaturen anbefales ikke badstu i tilfelle åreknuter, svake blodårer, blodpropper og den frarådes også i tilfelle couperose og rosacea.
Det tyrkiske dampbadet består i et bad med tørr damp som skiller seg fra sauna fordi det kreves et rom fylt med varm luft som holder rundt a 40-50°C med en luftfuktighet på 100%. Dampen kan også benyttes sammen med kromoterapi og musikk og bli beriket av aromatiske stoffer som essensielle oljer, i samsvar med aromaterapiens prinsipper.
DET TYRKISKE DAMPBADETS FYSISK-KJEMISKE VIRKNINGER
Den samtidige virkningen av dampen og den kontrollerte varmen forbedrer blodomløpet og lymfesirkulasjonen og hjelper til at slaggstoffene kommer ut gjennom svetting. Den grunnleggende egenskapen til det tyrkiske dampbadet er av kroppens vev slapper av, hvilket setter fart i blodsirkulasjonen og forbedrer oksygentilførselen. Dette medfører en revitalisering av enhver ytre kroppsdel. Hver sans livner til, slimhinnenes sekresjoner øker, og kort sagt vil hver kroppslige funksjon, inkludert dem til pusteapparatet, leveren, nyrene og tarmen, bringes til maksimal standard. Huden er det mest aktive organet for pusting: under et tyrkisk dampbad vil den derfor anta en naturlig rosa farge, et tegn på best mulig generell form. Denne typen bad åpner nemlig alle porene i huden og sørger for en perfekt rensing av kroppen.
FYSIOLOGISKE VIRKNINGER PÅ DE FORSKJELLIGE ORGANENE OG APPARATENE TIL ORGANISMEN
Flertallige forfattere har studert hvilke effekter det tyrkiske dampbadet har på de enkelte apparatene. Spesielt har man sett at:
Takket være den forbedrede blodsirkulasjonen som skyldes varmen, øker fjerningen av skadestoffer fra kroppen.
Økningen av kroppstemperaturen har positive virkninger på hovednervesystemet samt det perifere, og sikrer hvile og muskelavslapping.
Det registreres en innvirkning på hjerterytmen og pusten.
Det ses variasjoner i urinens komposisjon.
Svettens komposisjon varierer.
Det ses variasjoner i det systemiske blodtrykket.
Det er tilnærmingen mellom den høye temperaturen og den høye luftfuktigheten, som når 90-100%, som sørger for den velgjørende virkningen. Temperaturene senkes, ovenifra og nedover: på høyde med hodet ligger de på mellom 40° og 50° C, for så å minske, på høyde med føttene, til 20° C. Så et vi har foran oss, er ikke en enkel skjønnhetsbehandling; men en virkelig behandlingsterapi som kan brukes ikke bare for å forbedre utseendet, men også og fremfor alt for å bedre forholdene ved noen av de mest utbredte sykdommene. De antikke romerne hadde perfeksjonert denne typen terapi, med tallrike passasjer: først startet man i tepidarium som var rommet med lunken luft, med en temperatur som lå på mellom 30° og 35°C; deretter gikk man inn i calidarium, rommet med veldig varm luft og en temperatur på mellom 40° og 45°C; deretter gikk man inn i laconicum, der luften som sirkulerte var tørr og ved svært høy temperatur; den lå på mellom 55° og 75°C. For å avslutte kom man til frigidarium, det kalde rommet.
AROMATERAPIEN FORSTERKER FORDELENE MED DET TYRKISKE DAMPBADET
Aromaterapien stammer fra det vitenskapelige studiet av urter samt de tusenårige teknikkene med å behandle kroppen med aromatiske oljer, dufter som gjennom lukteevnen har en positiv innflytelse på på kroppen og sinnet. De første som beskrev fordelene var Theofrastos, elev av Platon, e Plinius den eldre, i sin avhandling "Naturalis Historia". Den offisielle vitenskapen begynte dog å snakke om aromaterapi først i begynnelsen av forrige århundre. Begrepet ble skapt i 1928 av René-Maurice Gattefossé, en kjemiker og forsker i parfymeindustrien.
Det er vanskelig å skille mellom de fysiske g de psykiske virkningene av de essensielle oljene da deres velgjørende effekt alltid er global. Deres virkning er aldri begrenset til kun et organ, men har en tendens til å bre seg til den hele psykosomatiske enheten. hver aromaterapiske behandling utgjør en energipåfylling for organismen. Det dreier seg om reaktive molekyler, som ikke bare kan virke inn på sykdomsfremkallende mikroorganismer og på cellefunksjonene, men de fungerer også som budbringere og ofte virker de på nivået til de hormonelle reseptorene samt nevrotransmitter (transmittersubstanser). Gjennom luktesansen vises deres effekt ved hjelp av en betydelig positiv innvirkning på den psykisk-emotive sfæren: parfymen til de essensielle oljene gir en følelse av velvære, den forbedrer livskvaliteten og harmoniserer våre følelser.
Farmakologiske undersøkelser holder på å bevise den antimikrobiske og terapeutiske virkningen av mange av disse bestanddelene, mens de stadig oftere er å finne i formuleringene for naturlig kosmetikk og behandlinger i velvære- og skjønnhetsmiljøet: stadig mer effektive for den personlige hygienen: aromatiske massasjer, bad, sauna, parfymer, aromatisk kosmetikk, er bare noen av de mulige bruksområdene. Blant de forskjellige egenskapene til de essensielle oljene minner vi på om de avslappende og som strammer opp nervesystemet, de antispastiske, som motvirker katarr, som fremmer fordøyelsen, smertestillende og som hemmer revmatismer, toniske for åresystemet, eudermiske og som forhindrer aldring, som stimulerer den seksuelle lysten. De essensielle oljene kan dessuten representere en naturlig og lett hjelp for selvbehandling av små problemer.
Kort sagt kan aromaterapien benyttes ved behandling av psykosomatiske og skjønnhetsproblemer, for styrking av de mentale og følelsesmessige ressursene, for å vekke kreativiteten til live igjen, for bruk på feltet for holistiske behandlinger og psykisk-kroppslige behandlinger.
KONTRAINDIKASJONER
Selvfølgelig vil den bråe overgangen fra varme til kulde kunne være skadelig for noen. Derfor gjelder de samme reglene som beskrevet tidligere for hydromassasje og krenoterapi generelt. Generelt frarådes det å undergå behandling for de personer som lider av hjerte- og karsykdommer eller som har problemer med blodtrykket, for dem som lider av astma eller nyresykdommer (glomerulonefritt, kronisk nyresvikt av middels eller alvorlig grad).
Dusjen er en utvendig krenoterapisk teknikk som enda ikke er spesielt kjent, selv om den tilskrives fysiologiske fordeler og diverse anvendelsesmetodologier. Den kan brukes både med vanlig springvann eller med kurbadvann, ved å da koble sammen fordelene i sistnevnte tilfelle til teknikken som benyttes med middelets spesielle kvalitetsegenskaper. Som for andre typer behandling kan den utføres ved forskjellige temperaturer (varme eller kalde), eller med veksling av temperaturen og ved forskjellige vanntrykk. Den kan være total body og garanterer en generell stimulering av organismen eller lokal og dermed bringe en direkte virkning på området som behandles. En annen variant er varigheten av bruken, typen stråle, vannets temperatur og stråletrykket.
Hovedvirkningen er rettet mot hjerte- og karsystemet samt nervesystemet. I mange land har dusjene vist seg å være nyttige som ekstra terapier i behandlingen av psykiske sykdommer og humørsvingninger (behandling av angst og depresjon) og når det gjelder skjønnhetsbehandling, spesielt hva appelsinhud og andre former for skjønnhetspletter angår.
Vannstrålen sørger for en stimulering av nervene som ikke bare virker inn på de overfladiske vevene, men også mer dyptliggende vevene og organene.
TYPER DUSJER
Vi kan dele inn dusjene i varme og kalde, skotske og med vekslende temperatur. Alt etter typen stråle finnes det en stor serie type dusjer (i søyle, dråpedusj med "regn" fra oven, med horisontal stråle), og da må spesielt de stråleformede dusjene nevnes, de som skiller seg ut fordi vannstrålen er “med vinkelrett stråle”, med en diameter på cirka en halv millimeter. Denne typen dusj er spesielt nyttig ved behandling av hudsykdommer, og de brukes også for sin “skrapende” effekt, spesielt nyttig i tilfelle kviser.
Typen metode som benyttes gjør det også mulig å klassifisere dusjene på grunnlag av organet som behandles, så man skiller mellom huddusjer, leverdusjer og dusjer for magen, skrittet og under føttene.
Stråleformet dusj - Den mest utbredte typen dusj i Italia er den såkalte stråleformede. Den består av en påføring av en vannstråle som er loddrett i forhold til huden med en temperatur høyere enn 35° C, tykkelsen er på nien millimeter og trykket ligger et sted mellom 3 og 10 atmosfærer.
Skotsk dusj - Den skotske dusjen (eller stråledusj, eller vekseldusj) er en type behandling som utnytter til terapeutisk formål den hurtige variasjonen av vannets temperatur, generelt og på vekslende vis mellom fra 26°C, opptil 40°C. Varigheten av hver påføring er på cirka tre minutter; men dette kan variere på grunnlag av personens fysiske parametre samt temperaturen som brukes. Graden varme og kulde som benyttes er avhengig av personens egen evne til å holde ut.
For å oppnå maksimal nytte av den skotske dusjen, er det ideelle å bruke den om morgenene, med én gang man våkner, mens den frarådes i fordøyelsesfasen og for de som lider av hjerteproblemer.
Den skotske dusjen har samtidig en beroligende og avslappende effekt, med en stimulerende effekt på vevene som fremmer blodomløpet, bevarer hudens elastisitet og hjelper til med å bekjempe appelsinhud.
TYPER STRÅLER OG DERES ANVENDELSE
Det finnes stråler som kan rettes mot forskjellige deler av kroppen, for behandling av spesifikke sykdommer:
Skjønnhets- og ansiktsstråle: Strammer opp huden, kjøler ned og hjelper til med å forbedre den sunne blodsirkulasjonen i ansiktet. Den anbefales i tilfelle man er trøtt i øynene, er litt hoven, mentalt arbeid, hodepine, kviser.
Armstråle: Revitaliserer og frisker opp blodomløpet samt nervesystemet. Den anbefales i tilfelle man er fysisk eller mentalt sliten, har hodepine, er svimmel, har seneskjedebetennelser, lider av hjertesvikt.
Bryststråle: Armstrålen kan også brukes på brystkassen og dermed forsterkes virkningen. Anbefales i tilfelle man lider av lavt blodtrykk. Den kalde bryststrålen strammer opp brystets bindevev og huden i utringingen, takket være dens stimulerende effekt på blodomløpet.
Knestråle: Knestrålen virker aktivt på ankelens blodomløp og stimulerer organene i den nedre delen av magen. Den strammer opp og herder blodårene, forener søvnen og senker blodtrykket, den styrker organene i hoften og er derfor spesielt å anbefale i tilfelle åreknuter og venøs insuffisiens, søvnløshet, hodepine og høyt blodtrykk.
Lårstråle: Lårstrålen er fortsettelsen og forstørrelsen av knestrålen, den når hoftene og anbefales også i tilfelle appelsinhud og hemorroider.
Vekslende hel stråle: Hele kroppen nås vekselvis av varmt og kaldt vann. Denne behandlingen har en stimulerende effekt og fremmer blodomløpet, den styrker hele organismen og stimulerer hjerte- og karsystemet, metabolismen og pusten.
Varm nakkestråle: Får musklene til å slappe av, fremmer blodomløpet, vider ut blodårene og er spesielt å anbefale i tilfelle muskelstramminger, vondt i nakken, hodepine og tinnitus (øresus). Etter endt behandling anbefaler vi deg til å legge deg nedpå en times tid.
Varm korsryggstråle: Spesielt nyttig i tilfelle spenninger og smerter på høyde med korsryggvirvlene, hekseskudd og revmatismer. Men den anbefales ikke i tilfelle akutte betennelser.
KONTRAINDIKASJONER
Det samme som for hydromassasje gjelder også her. Det frarådes i tilfelle akutte betennelser og spesielt når det gjelder den skotske dusjen, under fordøyelsesfasen for de som er rammet av hjertelidelser.